Manuel Merino, Peru
Manuel Merino / sursa: wikipedia commons

Președintele interimar al Peru a demisionat, la o zi după ce două persoane au murit în timpul protestelor împotriva guvernului său, scrie BBC.

Manuel Merino, fost președinte al Congresului, a fost în post mai puțin de o săptămână. El l-a înlocuit pe președintele Martín Vizcarra, care lunea trecută a fost înlăturat printr-o procedură de punere sub acuzare pentru luare de mită, acuzații pe care le neagă.

Politicienii ceruseră demisia lui Merino după o represiune violentă a demonstrațiilor împotriva sa. Doisprezece miniștri din cabinetul său recent numit au demisionat duminică mai devreme, pentru a protesta împotriva brutalității poliției și a gestionării crizei.

Congresul nu a reușit să accepte înlocuirea lui Merino când s-a întâlnit duminică, respingând o echipă condusă de Rocío Silva Santisteban, scriitor și fost activist pentru drepturile omului. O nouă listă, alcătuită dintr-un președinte interimar și politicieni înalți din toată gama, era în curs de elaborare.

Zeci de mii de manifestanți – mulți dintre ei tineri – au luat parte la protestele împotriva îndepărtării fostului președinte Vizcarra în ultimele zile.

Aceștia acuză Congresul că a organizat o lovitură de stat parlamentară. Vizcarra, în vârstă de 57 de ani, s-a bucurat de un sprijin continuu în rândul multor alegători pentru încercările sale de reformă. Protestele de sâmbătă de la Lima au fost în mare parte pașnice, dar au avut loc ciocniri spre seară între polițiști și protestatari.

Potrivit poliției, s-ar fi lansat gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a respinge manifestanții, dintre care unii aruncaseră cu pietre. Doi studenți, Jack Pintado, în vârstă de 22 de ani, și Inti Sotelo, în vârstă de 24 de ani, au fost uciși în proteste.