sursa: youtube

Navele chineze și malaeziene s-au blocat reciproc pentru mize mari, mai bine de o lună, la începutul anului, în apropierea insulei Borneo, în Marea Chinei de Sud, potrivit CNN.

O nava de foraj autorizată de Malaezia, West Capella, căuta resurse în apele revendicate de Beijing, atunci când un vas de sondaj chinez, însoțit de nave de pază de coastă, a navigat în zonă și a început să efectueze scanări, potrivit imaginilor din satelit analizate de către Institutul de Transparență Maritimă din Asia (AMTI).

Malaezia a desfășurat forțe navale în zonă, care au fost ulterior susținute de navele de război americane efectuând exerciții comune în Marea Chinei de Sud.

Beijingul a susținut că desfășoară „activități normale în apele aflate sub jurisdicția chineză”, dar de ani de zile navele chineze au fost acuzate de țări care afirmă care încearcă să exploreze resursele din apele pe care China le revendică că fiind proprii.

Acum, experții spun că navele chineze adoptă tactici din ce în ce mai agresive, ceea ce riscă să stârnească noi conflicte cu puterile regionale majore, cum ar fi Malaezia și Indonezia.