sursa: the Cairo review of global affaires

Un bărbat britanic care s-a alăturat grupului Statului Islamic din Siria a murit în timp ce era ținut la o închisoare din țară, relatează BBC.

O sursă a spus că Ishak Mostefaoui, originar din estul Londrei, a fost ucis în timp ce încerca să scape din arest.

O altă sursă afirmă că moartea a avut loc în timpul unei tulburări grave într-o închisoare din Hassakeh, care adăpostește prizonierii IS din diverse țări. Decesul și circumstanțele nu au fost confirmate în mod oficial.

După ce a fost capturat anul trecut, tânărul de 27 de ani a fost reținut într-o închisoare din nord-estul Siriei, controlat de forțele democratice siriene conduse de kurzi.

Este primul susținător britanic al IS care a murit în custodia SDF. Surse au declarat că este unul din aproximativ 10 bărbați britanici și 30 de femei britanice deținute de milițiile kurde

Situația generală din închisorile și lagărele unde sunt deținuți prizonierii IS s-a deteriorat în acest an și au avut loc mai multe revolte.

Guvernul britanic a refuzat să permită prizonierilor adulți să revină în Marea Britanie, spunând că ar trebui judecați în regiune. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat pentru BBC că Biroul de Externe a sfătuit împotriva tuturor călătoriilor în Siria din 2011.

Ei au adăugat: „Cei care au ales să părăsească Marea Britanie și să lupte sau să susțină ISIS pot prezenta un risc foarte important pentru securitate națională”.