atac, simulat, chinez, bază, americană
Atac simulat chinez asupra unei baze americane (sursa foto: John Lancaster / Yotube)

Forțele aeriene din Chinei au lansat un videoclip propagandistic care arată bombardierele H-6 cu capacitate nucleară care efectuează un atac simulat asupra a ceea ce pare a fi baza  Andersen a forțelor aeriene din SUA aflată pe insula Guam din Pacific, potrivit Reuters

Videoclipul, lansat sâmbătă pe contul Weibo al Forței Aeriene a Armatei Populare de Eliberare, a venit în timp ce China a efectuat a doua zi de exerciții în apropierea Taiwanului revendicat de China, pentru a exprima furia Beijingului la vizita unui senior american Oficial al Departamentului de Stat la Taipei.

Videoclipul forțelor aeriene chineze de două minute și 15 secunde, cu o muzică solemnă, dramatică, arată bombardierele H-6 care decolează dintr-o bază din deșert. Videoclipul se numește „Zeul războiului H-6K intră în atac!”

La jumătatea drumului, un pilot apasă un buton și pierde o rachetă pe o pistă de pe litoral fără nume.

Imaginile arată exact ca baza forțelor americane de pe insula Guam, deși în filmuleț nu este denumită în vreun fel.

Muzica se oprește brusc pe măsură ce apar imagini ale tremurului solului, urmate de imagini aeriene ale unei explozii.

Nici Ministerul Apărării din China, nici Comandamentul Indo-Pacific din partea SUA nu au răspuns imediat la o cerere de comentariu asupra videoclipului.

Insula Guam găzduiește facilități militare americane, inclusiv baza aeriană, care ar fi cheia pentru a răspunde la orice conflict din regiunea Asia-Pacific.