Protesatari iranieni torturati
Proteste Iran/ sursa: wikipedia commons

Forțele de securitate iraniene au comis un „un lung șir de încălcări șocante ale drepturilor omului” împotriva celor reținuți într-o represiune împotriva protestelor la nivel național în noiembrie anul trecut, spune Amnesty International, conform BBC.

Zeci de bărbați și femei au spus grupului pentru drepturile omului că au fost bătuți, biciuiți, li s-au făcut șocuri electrice sau au fost abuzați sexual pentru a extrage mărturii false.

Peste 7.000 de persoane – inclusiv copii de până la 10 ani – au fost arestați în represiune. Au murit câteva sute dintre aceștia.

Iranul nu a comentat raportul, dar anterior a respins criticile referitoare la încălcările drepturilor omului ca fiind nefondate.

Protestele din noiembrie au izbucnit după ce guvernul iranian a majorat prețul benzinei cu 50%.

Decizia a fost întâmpinată de o furie larg răspândită într-o țară în care economia se agita deja ca urmare a sancțiunilor SUA, iar sute de mii de oameni au ieșit în stradă.

Liderul suprem al Iranului i-a denunțat pe protestatari ca fiind „răufăcători”,  incitați de „dușmani străini”, iar forțele de securitate au lansat o represiune dură.

Cel puțin 7.000 de persoane au fost arestate, potrivit purtătorului de cuvânt al comitetului de securitate națională al parlamentului iranian, deși rapoartele media sugerează că cifra a fost mult mai mare.