Proteste violente Chile / sursa: wikipedia commons

Manifestanții au ieșit în stradă la un an după protestele în masă în care armata a fost desfășurată pentru prima dată de la dictatura generalul Pinochet, potrivit Sky News.

Protestele au devenit violente în Chile după ce mii de oameni au ieșit pe străzile din Santiago pentru a marca un an de la demonstrațiile în masă care au lăsat 30 de morți și mii de răniți.

Duminică, poliția s-a angajat într-o confruntare tensionată cu protestatarii, folosind gaz lacrimogen și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimile în capitală.

O biserică a fost incendiată, în timp ce protestatarii aruncau cu pietre și cocktailuri molotov asupra polițiștilor în echipament de revoltă.

Se împlinea un an de la demonstrațiile în masă din Chile, în care se cereau reforme pe scară largă a sistemelor de pensii, asistență medicală și educație.

Marșurile au început la 18 octombrie 2019 și au continuat până în decembrie, determinând armata să iasă pe stradă pentru prima dată de la dictatura generalului Augusto Pinochet în anii 1980.

Conduse de studenți care protestează în legătură cu creșterea tarifelor metroului și creșterea bruscă a costului vieții, protestele au adus în lumină nemulțumirile profunde cu privire la inegalitățile din societatea chiliană.

Cel puțin 30 de oameni au fost uciși, aproximativ 2.500 de răniți și 2.800 arestați.

Anul acesta, manifestanții au fluturat pancarte pe care scria „da” înaintea referendumului din 25 octombrie, când chilienii vor vota dacă vor renunța la constituția din epoca dictaturii  țării – o cerere cheie a protestelor de anul trecut.