Soldati australieni acuzati de crime in Afganistan
Soldati australieni in Afganistan / sursa: wikipedia commons

Forța de apărare australiană (ADF) a publicat concluziile unei anchete de patru ani asupra comportamentului incorect al forțelor sale, potrivit BBC.

Se spune că 19 actuali sau foști soldați ar trebui să fie anchetați de poliție cu privire la uciderea „prizonierilor, fermierilor sau civililor” între 2009 și 2013. ADF a dat vina pe crimele unei „culturi războinice” necontrolate în rândul unor soldați.

Ancheta – condusă de judecătorul general general Paul Brereton – a realizat interviuri cu peste 400 de martori. De asemenea, a găsit dovezi că:

  • Soldaților începători li sa spus să obțină prima lor ucidere prin împușcarea prizonierilor, într-o practică cunoscută sub numele de „sângerare”;
  • Arme și alte obiecte au fost plantate lângă corpurile afgane pentru a acoperi infracțiunile;
  • Două incidente suplimentare ar putea constitui o crimă de război de „tratament crud”.

Afganistanul a declarat că a fost asigurat de Australia că s-a angajat să „asigure justiția”.

Se spune că 25 de soldați ai forțelor speciale au participat la uciderile ilegale direct sau indirect în 23 de incidente separate. Șeful ADF, generalul Angus Campbell, a declarat că niciunul dintre incidente nu poate fi „descris ca fiind în plină luptă”.

„Niciunul nu ar fi avut loc în circumstanțe în care intenția făptuitorului a fost neclară, confuză sau greșită”, a declarat el jurnaliștilor joi.