Felipe VI al Spaniei/ sursa: wikipedia Commons

Chiar în timp ce Spania luptă împotriva coronavirusului, premierul Pedro Sanchez spune că există o altă problemă în privința căreia „toți spaniolii sunt îngrijorați” – „rapoartele neliniștitoare” despre finanțele întunecate ale familiei regale, scrie CNN.

„Această problemă ne deranjează pe toți, inclusiv pe mine”, a spus Sanchez la televiziunea națională luna aceasta.

Presa spaniolă raportează acum aproape zilnic despre presupusele relații financiare ale fostului rege Juan Carlos I, chiar înainte de a abdica în 2014 și despre eforturile fiului său, regele Felipe al VI-lea, actualul șef al statului din Spania, de a se distanța de tatăl său.

„Sistemul judiciar este în lucru”, a spus Sanchez. „Iar Casa Regală păstrează o distanță în fața acestor rapoarte tulburătoare.”

În martie, pe când Spania intra în izolare, regele Felipe a renunțat la orice moștenire personală de la tatăl său și a oprit stipendiul public anual plătit fostului rege.

Casa regală, într-o declarație, a afirmat că mutarea sa a fost determinată de diverse reportaje de la acea vreme. Aceste reportaje susțineau că regele Felipe ar putea moșteni sume mari de la două fundații off-shore, care ar fi legate de tatăl său.

Analiștii au declarat pentru CNN că acum există o presiune fără precedent asupra monarhiei spaniole, pe care regele Felipe a promis să o facă mai transparentă ca atunci când a preluat-o, în urmă cu șase ani.