Reputatia Chinei scade dramatic datorita epidemiei de covid
sursa: wikipwdia.commons.org

Percepțiile globale asupra Chinei au devenit din ce în ce mai negative în ultimele luni, potrivit unui nou sondaj publicat de Pew Research marți, majoritatea țărilor chestionate spunând că Beijingul a făcut o treabă proastă în tratarea pandemiei de coronavirus, potrivit CNN.

În ultimele 12 luni, de asemenea, încrederea în președintele chinez Xi Jinping a scăzut, peste 77% dintre persoanele chestionate în Statele Unite declarând că nu au încredere în Xi pentru a „face ceea ce trebuie” în afacerile globale.

Pew Research a chestionat 14.276 de adulți din 14 țări în perioada iunie-august, în principal prin telefon din cauza pandemiei Covid-19 în curs. Printre țările chestionate s-au numărat SUA, Canada, Franța, Germania, Australia, Japonia și Regatul Unit.

„Constatarea majoră este că punctele de vedere nefavorabile asupra Chinei cresc în mod precipitat și acest lucru este legat de faptul că China nu a făcut o treabă bună în tratarea coronavirusului”, a declarat Laura Silver, cercetător principal la Pew și coautor al raportului.

Primele cazuri de virus au fost raportate în orașul chinez Wuhan la sfârșitul anului trecut. China s-a confruntat cu critici pentru tratarea inițială a pandemiei, numeroși politicieni occidentali acuzând răspândirea timpurie a virusului asupra sistemului politic inflexibil al țării. Cu toate acestea, China a reușit de atunci să împiedice focarul, viața revenind în mare măsură la normal în ultimele luni.

Dintre cele 14 țări chestionate de Pew Research, fiecare dintre ele avea o viziune majoritară negativă asupra Chinei. În fiecare țară, cu excepția Franței, Japoniei și Italiei, reputația Beijingului a fost la punctul său cel mai scăzut înregistrat.

Unele scăderi ale opiniilor favorabile față de China au fost puternice. De exemplu, în 2017, 64% dintre australienii chestionați au declarat că se simt pozitiv față de cel mai mare partener comercial – trei ani mai târziu, doar 14% simt la fel. Acum, 81% au o părere nefavorabilă despre China.

Au fost rezultate similare în Marea Britanie. În 2018, 49% dintre cei chestionați au declarat că au o opinie favorabilă asupra Chinei, comparativ cu doar 35% cu o viziune nefavorabilă. Acum 74% dintre cetățenii britanici chestionați afirmă că au o viziune negativă asupra Chinei.