După reușita de sâmbătă a grupului privat american SpaceX, rușii nu mai sunt singurii care trimit cosmonauți la ISS, o realitate care ar trebui să determine programul spațial rus să se reinventeze, spun specialiștii, potrivit AFP.

Plecând sâmbătă din Florida cu doi astronauți, noua capsulă SpaceX urmează să se cupleze duminică cu stația spațială internațională (ISS), după un zbor de 19 ore.

Această misiune de pe teritoriu american este prima de la oprirea în 2011 a zborurilor navetelor americane către ISS, apelând la rachetele rusești Soyuz, mai sigure și mai ieftine, rușii având așadar exclusivitatea zborurilor cu echipaj.

Timp de nouă ani, rezidenții de pe ISS, prin urmare, au plecat tot de pe cosmodromul Baikonur, după ce s-au instruit în Rusia și au învățat limba lui Pușkin.

Agenția spațială rusă Roscosmos a „salutat” lansarea rachetei SpaceX, directorul său executiv pentru zboruri cu echipaj, Serghei Krikaliov, afirmând că „succesul acestei misiuni ne va aduce noi oportunități”.

Cu toate acestea, lovitura este grea. „Aceste zboruri au reprezentat o șansă neașteptată pentru Moscova de a-și continua producția de Soyuz și de a menține o pondere în negocierile privind ISS”, a declarat Isabelle Sourbès-Verger, cercetător la CNRS, specialist în politici spațiale.

Agenția spațială rusească Roscosmos a beneficiat și financiar, facturând NASA pentru fiecare loc pe ISS pentru aproximativ 80 de milioane de dolari.

SpaceX și NASA au reușit cu succes să lanseze doi astronauți americani pe orbita Pământului, o premieră istorică în colaborarea dintre administrația americană și zona privată. Lansarea cu succes a avut loc la ora 22:22 (ora României), iar la scurt timp după racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe o barjă aflată pe ocean. Capsula Crew Dragon a ajuns în orbită unde va executa mai multe arderi pentru a ajunge la altitudinea Stației Spațiale Internaționale unde ar urma să andocheze duminică în jurul orei 17:30 (ora României).

1 COMENTARIU

Comments are closed.