Refugiați ai războiului din Coreea. Sursă foto: Wikimedia Commons

Astăzi se împlinesc șaptezeci de ani de la începerea războiului Coreei. Deși au trecut șapte decenii, șansele unui tratat de pace care să pună capăt oficial conflictului sunt în continuare mici, conform Reuters.

În cele două țări au fost organizate ceremonii discrete de comemorare a momentului, pe fondul unei tensiunii în continuare crescute între Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Războiul Corean dintre anii 1950-1953 a fost terminat cu un armistițiu, conform căruia forțel ONU conduse de SUA sunt, tehnic, în continuare în război cu partea de Nord.

Liderii Coreei de Sud nu au semnat armistițiul din anul 1953, deoarece acesta ar fi consfințit oficial separarea peninsulei în două părți distincte.

Veteranii de război sud-coreeni s-au adunat pentru a comemora aniversarea la mai multe evenimente, dintre care unul a inclus mesaje video trimise de președintele Donald Trump și alți lideri politici internaționali.

„Războiul nu s-a terminat cu adevărat și nu cred că pacea va veni în timpul vieții mele”, a declarat Kim Yeong-ho, un veteran de război în vârstă de 89 de ani, prezent la un eveniment de comemorare organizat în orașul de graniță Cheorwon.

Coreea de Nord a publicat un raport de 5.500 de cuvinte care acuză Statele Unite pentru începerea războiului, pentru atrocitățile comise și pentru o politică ostilă față de Phenian păstrată timp de decenii, care nu a lăsat altă opțiune Coreei de Nord decât să își dezvolte propriile arme nucleare.

Acum doi ani, o serie de summit-uri la care au participat președinții Chinei, Americii și Coreei de Nord au dat avânt speranțelor că părțile implicate ar putea totuși să pună capăt războiului.

Dar o serie de întâlniri ulterioare și discuții nu au putut să închidă conflictul, iar Coreea de Nord a adoptat un discurs din ce în ce mai conflictual, revenind la lansarea de rachete asupra Coreei de Sud. În această lună, Coreea de Nord a aruncat în aer un oficiu de legătură cu Sudul.