Scientific American ils ustine pe Biden
captură Scientific American

Pentru prima dată în aproape două secole de istorie, publicația științifică americană Scientific American și-a anunțat marți sprijinul pentru candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden, criticându-l pe rivalul său Donald Trump pentru respingerea științei și „negarea” schimbărilor climatice, potrivit AFP.

Într-un editorial dur, publicația lunară, care pretinde a fi cea mai veche revistă care nu a încetat niciodată publicarea în Statele Unite, explică faptul că nu a luat această decizie „ușor”.

Dar după 175 de ani de neutralitate în alegerile prezidențiale din SUA, „anul acesta suntem îndemnați să o facem”.

Donald Trump „a prejudiciat profund Statele Unite și pe cetășenii ei, deoarece respinge dovezile științifice”, a scris revista fondată în 1845, care publicase în mod special un articol de Albert Einstein în 1950.

„Cel mai devastator exemplu este răspunsul său necinstit și inept la pandemia Covid-19, care a luat viața a peste 190.000 de americani la jumătatea lunii septembrie”, a scris comitetul său editorial.

„În negarea realității, Trump a împiedicat pregătirile SUA pentru schimbările climatice, susținând în mod fals că nu există așa ceva și scoțând din acordurile internaționale menite să-i atenueze impactul”, potrivit revistei, care pretinde a fi citită de 10 milioane de oameni din întreaga lume.

Miliardarul republican „a atacat, de asemenea, măsurile de protecție a mediului, specialiștii în Sănătate, precum și cercetătorii și agențiile științifice publice care ajută această țară să se pregătească pentru cele mai mari provocări ale sale”, a continuat editorialul.

„Acesta este motivul pentru care vă îndemnăm să votați pentru Joe Biden, care oferă programe bazate pe dovezi concepute pentru a ne proteja sănătatea, economia și mediul. Acestea și altele din propunerile sale pot readuce țara pe calea către un viitor mai sigur, prosper și mai drept””, spune Scientific American.