netflix, industria, cinema
Serialul Netflix „Bad Boys Billionaires - India” nu poate fi lansat, fiind blocat de o instanță din India (sursa foto: Flickr)

Cinci senatori republicani americani au cerut Netflix să-și reconsidere decizia de a adapta romanul bestseller al autorului chinez Liu Cixin „Problema celor trei corpuri”, șocat de declarațiile sale care vizează uigurii, potrivit AFP.

Într-o scrisoare trimisă senatorilor vineri și publicată de mai multe ziare americane, Netflix a asigurat că nu îi împărtășește punctul de vedere, dar a subliniat că romanul sau seria nu au nicio legătură cu cuvintele sale.

Senatorul de Tennessee, Marsha Blackurn, se referă la comentariile făcute de romancier într-un interviu acordat revistei The New Yorker, publicat în iunie.

Întrebat despre soarta minorității musulmane uigure, obiectul detențiilor masive în lagărele de internare, Liu Cixin a apărat autoritățile chineze.

„Ați prefera să omoare oamenii în gări sau școli cu atacuri teroriste?”, A răspuns romancierul. „Mai degrabă, guvernul își ajută economia și încearcă să-i scoată din sărăcie”.

„Suntem îngrijorați de decizia Netflix de a lucra cu o persoană care transmite propaganda periculoasă a Partidului Comunist Chinez”, a scris senatorul Blackburn într-o scrisoare, datată joi, către co-CEO-ul Netflix, Ted Sarandos.

Scrisoarea nu se datorează doar faptului că este o adaptare a romanului lui Liu Cixin, ci și că autorul este direct asociat proiectului în calitate de consultant.

„Solicităm Netflix să reconsidere serios” decizia sa și să ia în considerare „ce înseamnă să oferiți o platformă domnului Liu prin producerea acestui proiect”, conchide scrisoarea.

„Domnul Liu este autorul cărții, nu creatorul serialului”, a declarat Dean Garfield, vicepreședinte responsabil cu afacerile publice Netflix, într-o scrisoare publicată vineri de site-ul specializat Variety.

Liu Cixin este un scriitor de science-fiction (SF), de nouă ori câștigător al Galaxy Award (cea mai prestigioasă distincție pentru SF din China) și câștigător al Premiului Hugo. Opera lui Liu este considerată hard SF. În română au apărut: Problema celor trei corpuri, Pădurea întunecată și Capătul morții – acestea formează trilogia Amintiri din trecutul Terrei, potrivit Wikipedia.