Serbia renunță la exercițiile militare la care urma să participe împreună cu Rusia în Belarus (sursă foto: Wikimedia Commons)

Serbia renunța la exercițiile militare la care urma să participe alătrui de Rusia pe teritoriul Belarus, transmite AFP, citat de Agerpres. Decizia a fost luată după ce Uniunea Europeana a  exercitat presiuni în ceea ce privește colaborarea militară dintre Serbia și Belarus, în urma tensiunii create de realegerea lui Aleksandr Lukașenko.

Exercițiile militare din luna septembrie, numite „Fraternitatea slavă 2020”, ar fi trebui să aibă loc în Belarus, în aproprierea orașului Brest, cu participarea a 1.500 de militari. Serbia a renunțat să participe, deoarece, deși păstrează relații amicale cu Minskul, își dorește să adere la Uniunea Europeană.

„Ni s-a cerut, cu preţul unui abandon al viitorului nostru european, să renunţăm la exerciţiile militare prevăzute să aibă loc împreună cu Belarus”, a declarat ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin.

Serbia a fost complimentată de liderii Uniunii Europene după ce a criticat alegerile prezidențiale controversate din Belarus. Liderii europeni cer și altor state să accelereze luarea unor măsuri de sancționare a Belarusului.