sursa: wikipedia commons

Autoritățile iraniene au raportat că au oprit execuțiile iminente ale celor trei protestatari anti-guvernamentali, în urma unei campanii de pe mediile de socializare online, scrie BBC.

Hashtag-ul persan #do_not_execute a fost folosit de 7,5 milioane de ori după ce s-a anunțat marți că Curtea Supremă a confirmat pedepsele cu moartea.

Multe vedete internaționale au susținut campania.

S-a dispus acum o rejudecare. Cei trei bărbați fuseseră arestați în timpul protestelor stradale din noiembrie trecut, în care sute de manifestanți au fost uciși.

S-a spus că avocații celor trei bărbați ar putea, pentru prima dată, să examineze actele de judecată și probele împotriva clienților lor.

Amirhossein Moradi, Mohammad Rajabi și Saeed Tamjidi, toți în vârstă de 20 de ani, au fost arestați în timpul tulburărilor din noiembrie, declanșate de decizia guvernului de a crește prețul benzinei.

Iranul este al doilea cel mai prolific stat din lume după China, în ceea ce privește numărul de pedepse capitale.

În ciuda faptului că a avut de-a face cu cel mai mare focar de Covid-19 din Orientul Mijlociu, care a ucis peste 13.000 de oameni și a adâncit criza economică, autoritățile iraniene nu au încetat să pună în executare pedepse cu moartea.

În cursul zilei de marți, doi bărbați kurzi au fost executați în închisoarea Urumieh din provincia Azerbaidjan de Vest.