sursa: noi.md

Un partid de extremă stânga din Germania a ridicat o statuie controversată a liderului comunist Vladimir Lenin, potrivit BBC.

Micul Partid Marxist-Leninist din Germania (MLPD) a instalat statuia în fața sediului său din vestul orașului Gelsenkirchen.

Autoritățile orașului au încercat să oprească instalarea statuii și au lansat un hashtag online spunând că nu există „loc pentru Lenin”, dar instanțelele le-au blocat apelurile, iar dezvelirea statuii a avut loc sâmbătă.

Lenin a fost liderul Revoluției Ruse din 1917 și a condus țara până la moartea sa în 1924, când a fost succedat de Josef Stalin. El a rămas un simbol al guvernării comunismului în întreaga lume, atât în rândul susținătorilor, cât și al celor care își amintesc abuzurile asupra drepturilor omului care au avut loc sub URSS.

Germania însăși a fost împărțită decenii între Occident și Estul comunist, până la căderea Zidului Berlinului în 1989.

În dezbaterea din jurul statuii de la Gelsenkirchen, care a fost făcută în Cehoslovacia, așa cum era cunoscută atunci, în 1957, ambele părți au tras paralele cu devastarea monumentelor legate de sclavie, care a avut loc în timpul protestelor anti-rasism din întreaga lume, în ultimele săptămâni.