Trupele militare americane încep mai repede exercițiile din Lituania, în timp ce protestele continuă în Belarus (sursă foto: Wikimedia Commons)

Trupele militare americane vor ajunge mai repede în Lituania pentru a începe un program extins de exerciții care vor dura timp de două luni, relatează Reuters. Guvernul Statelor Unite susține că sosirea militarilor nu este un mesaj adresat Belarusului, unde protestele stârnite de alegerile prezidențiale continuă.

Într-un anunț făcut miercuri seară, Lituania a declarat că trupele americane vor fi mutate din Polonia pentru exerciții militare planificate în prealabil. Acestea sunt „de natură defensivă și nu sunt îndreptate împotriva vreunui vecin, inclusiv a Belarusului”.

Cu toate acestea, trupele sosesc mai devreme și rămân mai mult decât indicase guvernul înainte de izbucnirea protestelor din Belarus izbucnite după alegerile din 9 august, care au fost recâștigate de președintele Alexander Lukașenko, unul dintre cei mai importanți aliați ai liderului rus Vladimir Putin.

Exercițiile din Lituania, care vor începe vineri și vor dura până în noiembrie, includ 500 de soldați americani și 40 de vehicule, cum ar fi tancurile Abrams și vehiculele blindate Bradley, a declarat un purtător de cuvânt al armatei lituaniene.

Pe lângă trupele SUA, până la 1.000 de soldați și avioane militare din Franța, Italia, Germania, Polonia și alte țări vor participa la un exercițiu anual în perioada 14-25 septembrie, conform purtătorului de cuvânt al armatei lituaniene.

Citește și:

Aleksandr Lukașenko: ”Va fi baie de sânge în Belarus” / „Ce a fost în Ucraina, plimbare în parc”