Tensiuni China vs SUA
Tensiuni China vs SUA

Luni, Statele Unite, au respins solicitările Chinei cu privire la resursele din Marea Chinei de Sud, atrăgând critici din partea Chinei, care a spus că poziția Statelor Unite a crescut tensiunea în regiune, evidențiind o relație din ce în ce mai tensionată, potrivit Reuters.

China nu a oferit nicio bază legală coerentă pentru ambițiile sale în Marea Chinei de Sud și, de ani buni, a folosit intimidarea împotriva altor state de coastă din Asia de Sud-Est, a declarat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, într-un comunicat.

„Vrem să fim clari: pretențiile Beijingului cu privire la resursele offshore în cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud sunt complet ilegale, la fel și campania sa de intimidare pentru a le controla”, a declarat Pompeo, un important critic al Chinei din cadrul administrației Trump.

Statele Unite s-au opus de mult timp revendicărilor teritoriale extinse ale Chinei privind Marea Chinei de Sud, trimițând navele de război în mod regulat prin căile navigabile strategice pentru a păstra libertatea de navigație acolo. Comentariile de luni reflectă un ton mai dur.

„Lumea nu va permite Beijingului să trateze Marea Chinei de Sud ca pe propriul său imperiu maritim”, a spus Pompeo.

Declarația Statelor Unite susține o hotărâre luată în urmă cu patru ani, în temeiul Convenției ONU privind Legea Mării (UNCLOS), care a invalidat cea mai mare parte din cererile Chinei cu privire la drepturile maritime în Marea Chinei de Sud.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Zhao Lijian, a condamnat respingerea Statelor Unite pentru cererea Chinei.

„În mod intenționat, stârnește controverse privind revendicările suveranității maritime, distruge pacea și stabilitatea regională și este un act iresponsabil”, a spus el în cadrul unui briefing periodic.

„SUA au trimis în repetate rânduri flote mari de avioane și nave sofisticate militare în Marea Chinei de Sud … SUA reprezintă  problema și distrugătorul păcii și stabilității regionale.”

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, într-un apel video cu omologul său filipinez, a condamnat Statele Unite pentru că ar fi semănat discordia între China și țările ASEAN și a îndemnat Filipinele să „privească înainte, nu înapoi”.