Lege care o apropie de aderarea la NATO
sursa: pexels

În Suedia o parte a părinților se tem de faptul că statul le va lua copiii dacă refuză să-i trimită la școală, potrivit Business Insider.

Astfel, statul îi obligă pe părinți să-și trimită copiii la școală, inclusiv pe cei cu care sunt mai predispuși la contaminare , ca parte a politicii sale de a evita blocarea completă ca răspuns la coronavirus.

În timp ce școlile din alte țări au încetat să funcționeze, sau au restricționat foarte mult programul, Suedia spune că oricine sub 15 ani trebuie să meargă la școală, aproape neexistând excepții.

Unii părinți au refuzat să se conformeze, stârnind nemulțumirea autorităților.

 Ei sunt îngrijorați că acest lucru s-ar putea încheia cu luarea copiilor de către stat, deși oficialii subliniază că acest lucru se va întâmpla doar în scenarii extreme.

Mikaela Rydberg și Eva Panarese sunt două din mamele din Stockholm care au ales să își țină copiii acasă.

Fiul lui Rydberg, Isac, în vârstă de 8 ani, suferă de paralizie cerebrală și este vulnerabil în fața bolilor respiratorii. Rydberg a relatat că acesta a fost spitalizat înainte cu răceli și gripe însă eforturile ei de a convinge școala că Isac ar trebui să rămână acasă s-au lovit de refuzul autorităților.

Oficialii responsabili de sănătatea publică nu consideră copiii un grup de risc în fața coronavirusului, în pofida copiilor ca Isac. La sfatul autorităților, doctorii au refuzat să îi acorde acestuia o scutire medicală.

Dar Rydberg l-a ținut acasă din luna martie, împotriva indicațiilor școlii, lucru care a determinat oficialii locali să o amenințe că ar putea fi nevoiți să implice serviciile sociale.

„Urmăm recomandările autorităților și nu comentăm asupra cazurilor individuale”, a precizat un oficial local.

Agenția de Sănătate Publică din Suedia afirmă însă că „nu există dovezi științifice” că închiderea școlilor ar putea ajuta la prevenirea răspândirii virusului.

Ia Almström locuiește în Kungälv, la jumătate de oră distanță de al doilea cel mai mare oraș al Suediei, Göteborg. Autoritățile de acolo au amenințat-o că o vor chema în instanță dacă nu își trimite copiii la școală.

Almström și-a ținut cei trei copii acasă din luna aprilie datorită riscurilor la care ar putea fi expusa, aceasta suferind de astm. Femeia a primit în 5 mai o scrisoare de la autorități în care este amenințată că ar putea fi reclamată serviciilor de asistență socială.

„Este lipsit de suflet cum ne tratează Suedia. Autoritățile nu ne iau temerile în serios. Nu primim niciun fel de ajutor, doar amenințări”, susține Almström.

Aceasta a relatat că ea și mulți părinți se tem să nu își piardă copiii.

„Asta fac când cred că părinții nu pot avea grijă de copii. Îi iau și îi mută. Deci acesta e un lucru de care ne este teamă”.

O purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru sănătate şi asistență socială a precizat însă că înlăturarea copiilor din sânul familiei este soluția de ultima instanță a autorităților.