Lege care o apropie de aderarea la NATO
sursa: pexels

Epidemiologul suedez Anders Tegnell a respins un avertisment din partea Organizației Mondiale a Sănătății care includea Suedia printre țările din Europa cu risc de reapariție a Covid-19, potrivit BBC.

OMS joi a avertizat că mai multe țări și teritorii înregistrează o creștere a infecțiilor. Unsprezece se aflau în regiunea Europa a agenției ONU.

Însă, Tegnell a declarat pentru televiziunea suedeză că este o „interpretare greșită a datelor”.

Suedia a înregistrat o creștere a cazurilor, a susținut el, pentru că a testarea a fost mult sporită.

Conform datelor OMS, Suedia, stat membru UE, a înregistrat 155 de infecții la fiecare 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, cu mult mai mare decât oriunde altundeva în regiunea Europei definită a organizației, în afară de Armenia.

Directorul regional Hans Henri Kluge a declarat joi, într-o conferință de presă, că în 11 țări, inclusiv Suedia, „transmiterea accelerată a dus la o reapariție semnificativă a virusului, care, dacă este lăsat necontrolată, va pune din nou presiune pe sistemele de sănătate”.

Celelalte țări și teritorii au fost: Moldova, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia-Herțegovina, Ucraina, Kosovo, Armenia, Azerbaidjan și statele din Asia Centrală, Kârgâzstan și Kazahstan.

Răspunsul Suediei la pandemie a fost foarte diferit de celelalte țări europene. Nu a fost blocată, școlile și cafenelele rămânând deschise, dar adunările mari au fost interzise, iar majoritatea suedezilor păstrează distanțarea socială.

Țara scandinavă a înregistrat 5.230 de decese la o populație de 10 milioane – o rată a mortalității mult mai mare decât vecinii săi.

În această săptămână, Suedia a raportat cel mai mare număr de infecții zilnice de când a început focarul, cu 1.610 miercuri.