Tensiuni militare grave intre Taiwan si China

Taiwanul nu va fi intimidat de oficialii „huligani” ai Chinei și va continua să-și sărbătorească ziua națională în întreaga lume, a declarat marți guvernul, după ce Taiwanul a declarat că diplomații chinezi au încercat să acuze un eveniment diplomatic în Fiji, scrie Reuters.

Acuzațiile Taiwanului, inclusiv faptul că un diplomat taiwanez a ajuns în spital după o altercație, sunt contestate de China, care consideră insula condusă democratic ca fiind propriul său teritoriu fără drept la legături formale de la stat la stat.

Pacificul este o sursă majoră de concurență între cele două, unde Taiwanul are relații diplomatice oficiale cu patru țări, deși nu cu Fiji.

Taiwanul spune că diplomații chinezi încercau să facă fotografii la un eveniment din ziua națională a Taiwanului la un hotel pentru a vedea cine era acolo și că în altercația care a urmat au fost răniți oameni din ambele părți.

Vorbind în Taipei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Taiwan, Joanne Ou, a declarat că Taiwanul este o „țară iubitoare de pace” care a invitat oamenii la evenimente din întreaga lume pentru ziua națională din 10 octombrie, care marchează fondarea Republicii China, numele oficial al Taiwanului.

„În viitor, vom continua să organizăm recepții în ziua națională”, a spus ea. „Acest lucru nu se va schimba”.

„China poate răspândi câte minciuni îi place, dar Taiwanul nu ar trebui să acorde prea multă atenție”, a spus Ou.

„Realitatea este că anul acesta am avut 108 birouri care organizează evenimente de ziua națională în moduri diferite, invitând lumea să sărbătorească ziua noastră de naștere”.

Premierul din Taiwan, Su Tseng-chang, a declarat că lumea trebuie să vadă de ce este capabilă China, spunând că ceea ce au făcut este un „act barbar”.

„Oficialii chinezi detașați în străinătate se comportă ca niște huligani; bătaia oamenilor nu este acceptabilă. Condamnăm cu severitate acest lucru”, a declarat el reporterilor.

Problema a fost greu de tratat, deoarece diplomații chinezi de acolo au imunitate diplomatică, a adăugat Su.

„Dar trebuie să apelăm la comunitatea internațională cu dovezile relevante”.

Ministerul Afacerilor Externe din Fiji nu a comentat încă incidentul, deși Ou a spus că guvernul Fiji a încercat să medieze pentru a apropia problema.