Microsoft nu mai cumpara TikTok
TikTok

Microsoft a declarat că oferta sa de cumpărare a operațiunilor din SUA a aplicației extrem de populare de partajare video TikTok a fost respinsă, deschizând calea către Oracle pentru a face o ofertă de ultim moment, scrie BBC.

Președintele SUA, Donald Trump, a dat termenul de 15 septembrie pentru ca aplicația deținută de China să fie vândută sau închisă.

Administrația Trump susține că TikTok și alte aplicații chineze reprezintă amenințări la adresa securității naționale.

Microsoft și Oracle au condus cursa pentru a cumpăra TikTok de la firma chineză ByteDance.

Wall Street Journal și Reuters au raportat că Oracle, care vinde tehnologie de baze de date și sisteme cloud către companii, a câștigat războiul de licitație, citând oameni familiarizați cu problema.

Rapoartele anterioare spuneau că Oracle ia în considerare în mod serios cumpărarea afacerilor TikTok din SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă cu firme de investiții, inclusiv General Atlantic și Sequoia Capital.

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat pentru BBC că firma „nu comentează nici dezvoltarea Microsoft, nici speculațiile Oracle”.

Duminică, Microsoft a anunțat că „ByteDance ne-a anunțat astăzi că nu vor vinde operațiunile americane ale TikTok către Microsoft. Suntem încrezători că propunerea noastră ar fi fost bună pentru utilizatorii TikTok, protejând totodată interesele de securitate națională. ”

„Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum evoluează serviciul în aceste domenii importante”, a adăugat declarația sa.

Acest lucru deschide calea către Oracle, despre care dl Trump a spus că ar fi „o companie excelentă” care va prelua operațiunile TikTok în SUA luna trecută.

Larry Ellison, președintele Oracle, este susțînător al domnului Trump și a organizat un eveniment de strângere de fonduri pentru el în februarie.

La începutul acestei luni, dl Trump a declarat că guvernul ar trebui să obțînă o „parte substanțială” din prețul de vânzare al unității americane TikTok dacă o firmă americană o cumpără.

Trump a ordonat proprietarului TikTok, ByteDance, să-și vândă afacerea din SUA în termen de 90 de zile sau să această va fi închisa

Trump a spus că aplicații precum TikTok, WeChat și producătorul de echipamente Huawei reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, deoarece datele colectate despre utilizatori pot fi partajate cu guvernul chinez. Firmele chineze neagă această afirmație.

De asemenea, Huawei se confruntă cu o interdicție pe 15 septembrie, care afectează furnizorii săi non-americani. Va trebui să oprească transportul către Huawei dacă produsele lor conțin tehnologie americană. Pentru a putea furniza Huawei vor avea nevoie de o licență de la Departamentul de Comerț al SUA.