Garda Nationala / sursa: abc news.com

Președintele Donald Trump a amenințat că va trimite mai mulți ofițeri de aplicare a legii federale în marile orașe americane pentru a controla protestele în curs, potrivit BBC.

Trump a criticat luni o serie de orașe conduse de „liberali-democrați”, inclusiv Chicago și New York, spunând că liderii lor se tem să acționeze.

El a spus că ofițerii trimiși în Oregon au făcut o „treabă fantastică” de restabilire a ordinii pe fondul zilelor de proteste în Portland.

Democrații îl acuză, însă, pe Trump că a încercat să-și consolideze baza conservatoare.

Președintele Trump, republican, se află, în sondajele de opinie, în spatele rivalului său democrat, Joe Biden, înainte de alegerile din noiembrie.

Luna trecută, Trump s-a declarat „președintele legii și al ordinii” în urma protestelor răspândite după moartea în custodia poliției lui George Floyd.

Practic, președintele American a spus reporterilor „Trimitem forțele de ordine”. „Nu putem lăsa să se întâmple asta cu orașele.

El a numit în mod special New York City, Chicago, Philadelphia, Detroit, Baltimore și Oakland în slaba gestionare a problemelor cu violența.

„Nu vom lăsa să se întâmple acest lucru în orașele noastre, toate conduse de liberali-democrați.”

De asemenea, Donald Trump a lăudat eforturile controversate ale aplicării legii federale în Portland. Orașul a fost martorul protestelor  împotriva brutalității poliției de la moartea lui George Floyd în Minnesota, în mai.