Donald Trump
Donald Trump / sursa: flickr

Președintele se întoarce în Biroul Oval, în ciuda îngrijorărilor că ar trebui să se autoizoleze pe măsură ce virusul se răspândește în Casa Albă, scrie The Guardian.

Donald Trump a numit infecția sa cu Covid-19 „o binecuvântare de la Dumnezeu”, în timp ce s-a întors miercuri la Biroul Oval, în ciuda îngrijorării că ar trebui să se autoizoleze, deoarece virusul a continuat să se răspândească printre personalitățile de rang înalt ale Casei Albe.

Într-un mesaj video postat pe Twitter, Trump a spus că un cocktail experimental de droguri de la Regeneron Pharmaceuticals a fost esențial pentru recuperarea infecției sale. El a spus că a fost sugestia sa de a fi tratat cu medicamentul, care a fost rar folosit în afara studiilor clinice.

„Mă simt minunat. Mă simt perfect, ”spune președintele în videoclip. „Cred că aceasta a fost o binecuvântare de la Dumnezeu, că am fost infectat. Aceasta a fost o binecuvântare deghizată. Am fost infectat, am auzit de acest medicament, am spus să mă lase să-l iau. A fost sugestia mea. ”

Președintele a promis, de asemenea, să aducă medicamentul gratuit poporului american, numindu-l – în mod fals – ca pe un  „leac”. Nu există nici un remediu pentru Covid-19.

Câteva ore mai târziu, Regeneron a depus o cerere la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru aprobarea de urgență a tratamentului, a raportat New York Times. În urma videoclipului lui Trump, acțiunile companiei au crescut cu 3,73% în tranzacționarea după program. Trump are legături cu CEO-ul Regeneron, Leonard Schleifer, care este membru al clubului de golf al președintelui din Westchester. De asemenea, Trump deținea acțiuni Regeneron, potrivit depunerii sale din 2017 la Office of Government Ethics. Cu toate acestea, acțiunile nu au fost listate în cea mai recentă înregistrare a sa.

Regeneron a primit până acum peste 500 de milioane de dolari în finanțare guvernamentală pentru fabricarea tratamentului, ca parte a operației Warp Speed.

Ultimele afirmații ale lui Trump au făcut ecou susținerilor sale anterioare pentru tratamente neaprobate – de la hidroxiclorochină la înălbitor. Chiar dacă medicamentul este eficient, nu i s-a acordat încă autorizație de urgență pentru utilizare de către publicul larg.

Trump, întors recent de câteva zile la centrul medical militar național Walter Reed, s-a întors miercuri la Biroul Oval, unde a primit un briefing despre efectele uraganului Delta, care se manifesta în curent în Mexic și se va îndreapta spre SUA mai târziu, săptămâna aceasta, precum și perspectivele de stimulare economică.

Un focar de coronavirus printre numeroase figuri din orbita președintelui a creat o situație dramatică în administrația Trump. Cel puțin 27 de persoane din Casa Albă, campania electorală și conducerea militară au dat rezultate pozitive pentru virus, ABC raportând că cifra ar putea ajunge până la 34, potrivit unui memoriu intern al guvernului. Unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Trump, Stephen Miller, a fost diagnosticat marți.

Au fost ridicate întrebări cu privire la siguranța deciziei președintelui de a reveni la Biroul Oval, în ciuda faptului că a anunțat un test pozitiv cu mai puțin de o săptămână în urmă. Vorbind reporterilor, secretarul de presă adjunct de la Casa Albă, Brian Morgenstern, a citat „liniile directoare CDC” ca fiind printre instrumentele disponibile pentru a se asigura că prezența sa în birou este sigură.

„Ei bine, o putem face într-un mod sigur, ne putem dezinfecta regulat”, a spus Brian Morgenstern. „Avem EIP pe care le putem folosi. Și ne putem lupta cu virusul ”.

Conform orientărilor CDC, s-ar părea că Trump nu ar trebui să fie în Biroul Oval. CDC afirmă că oricine „bolnav sau infectat” cu Covid-19 „ar trebui să se separe de ceilalți – adică nu ar trebui să meargă la și de la un birou în care interacționează cu ceilalți.

Liniile directoare adaugă faptul că cei care au testat pozitiv pentru Covid pot fi împreună cu alții „cel puțin 10 zile de la apariția simptomelor pentru prima dată și după cel puțîn 24 de ore fără febră fără medicamente care reduc febra și dacă alte simptome ale Covid-19 se îmbunătățesc”.

Accesul la Trump pentru asistenții de la Casă Albă a fost extrem de limitat de la eliberarea sa. Șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, și consilierul superior Dan Scavino s-au numărat printre cei care au fost cu președintele în biroul oval. Cei care se întâlnesc cu Trump trebuie să poarte echipament de protecție personală complet pentru a-și minimiza riscul.

Trump ar fi putut primi sesiunile sale de informare în altă parte a complexului, dar președintele a crezut că este important să fie văzut lucrând de la birou, potrivit unui oficial de la Casa Albă care a vorbit cu Associated Press sub condiția anonimatului.

Dr. Sean Conley, medicul de la Casa Albă, a declarat că Trump a spus: „Mă simt minunat!”

Conley a adăugat într-o notă că Trump a fost lipsit de simptome de peste 24 de ore și că nivelul său de saturație a oxigenului și frecvența respiratorie erau normale. Memo-ul a mai spus că un test de sânge de luni a arătat că Trump are anticorpi împotriva coronavirusului. Cu toate acestea, unii au subliniat că Trump a primit recent o doză mare de cocktail Regeneron, care conține astfel de anticorpi.

Regeneron spune că nu este posibil ca acest tip de test de sânge să facă distincția între anticorpii pe care i-ar putea produce corpul lui Trump și cei furnizați de medicamentul companiei. Cel mai probabil, cele detectate în testul de luni provin din medicamente, a spus compania.