Proteste SUA, trupele federale se retrag
Proteste SUA / sursa: wikipedia commons

Donald Trump îi numește pe protestari “teroriști”. Acest lucru îl pune în compania autocraților din lume, potrivit CNN.

Agenții de securitate puternic înarmați, neidentificabili, îmbrăcați în camuflaj au ridicat protestatarii anti-rasism de pe străzile Portland, Oregon și i-au dus în mașini nemarcate, fără nici o justificare clară. Sunt scene pe care poate te aștepți să le vezi în țările autoritare, nu în America.

S-a dovedit că, printre trupele paramilitare, care nu poartă ecusoane cu nume, sunt mulți membri din Departamentul Securității Interne, înființat după 11 septembrie în primul rând pentru a trata terorismul. Mai exact, ofițerii erau de la agenția vamală și de protecție a frontierelor din departament, care se presupune că „protejează granițele Americii” de oameni și materiale periculoase.

Președintele american, Donald Trump, i-a calificat în mod repetat pe protestatarii anti-rasism din țară drept „teroriști”, iar promisiunea lui de a-și „spori” unitățile în stil paramilitar de la Portland și alte orașe conduse de democrați în săptămânile următoare arată că este dispus să angajeze tactica represivă folosită de autocrați pentru a-i distruge pe cei care îi contestă.

Într-o scrisoare adresată departamentelor Justiție și Securitate Interioară, membrii Congresului din Oregon, Jeffrey Merkley, Ron Wyden, Suzanne Bomamici și Earl Blumenauer, l-au acuzat pe Trump, că, în urma represiunii din Portland, ofițeri au ridicat protestatarii în SUV-uri nemarcate adoptând tactica folosită în țările autoritare.

  „Aceste tactici includ desfășurarea agenților federali, fără identificarea însemnelor, într-un efort aparent de a sustrage transparența și responsabilitatea, luarea oamenilor de pe stradă, fără niciun motiv aparent de reținere și utilizarea munițiilor potențial mortale pentru a dăuna protestatarilor pașnici. Aceste acțiuni sunt scăpate de sub control. Reflectă mai mult tactica unui guvern condus de un dictator, nu de guvernul republicii noastre democratice constituționale „, au scris aceștia, adăugând că „ amintesc  în mod îngrozitor de guverne autocratice în care „dispar” criticii și adversarii „.