Avion miliar prabusit in Ucraina
Avion miliar prabusit in Ucraina (foto: www.airlive.net)

Douăzeci și șase de persoane, în majoritate studenți la o școală militară, au murit vineri după prăbușirea unui avion de transport militar în timpul unui zbor de antrenament în partea de est a Ucraina, conform unui ultim raport, potrivit AFP.

„Ucraina a pierdut 26 de fii”, a declarat sâmbătă președintele Volodymyr Zelensky, declarând sâmbătă o zi de doliu național.

Cutiile negre ale avionului militar prăbuşit vineri seară au fost găsite, a anunţat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării Andrii Taran, citat de AFP şi dpa.

Raportul anterior vorbea de 23 de morți și doi dispăruți. În total, avionul transporta 27 de persoane, șapte membri ai echipajului și 20 de studenți ai Universității Naționale de Aviație din Harkov (est).

Doi studenți au supraviețuit dezastrului, dar unul dintre ei, într-o stare „extrem de gravă”, a murit sâmbătă dimineață, potrivit ministrului sănătății.

Al doilea rănit suferă de o comotie cerebrală, dar viața lui nu este în pericol, am aflat de la clinica militară care îl tratează.

Avionul, un Antonov-26, s-a prăbușit vineri seară în timpul unui zbor de antrenament la doi kilometri de aeroportul militar Chugouiv, lângă Harkov.

Conform informațiilor preliminare, comandantul echipajului care pilota aeronava a raportat o defecțiune a unuia dintre motoare cu șapte minute înainte de prăbușire și a cerut o aterizare de urgență, au declarat serviciile ucrainene de securitate într-un comunicat. (SBU).

Studenții nu au fost implicați în pilotaj, a adăugat SBU.

Aeronava fusese construită în 1977, dar putea continua să efectueze zboruri timp de trei ani fără renovări, a asigurat ministrul.

Orașul Tchougouïv are 30.000 de locuitori și este situat la aproximativ treizeci de kilometri sud-est de Harkov. De asemenea, se află la aproximativ o sută de kilometri vest de linia frontului, care separă teritoriile aflate sub controlul guvernului ucrainean de cele aflate în mâinile separatiștilor pro-ruși.

Antonov An-26 este un avion ușor de transport proiectat în Ucraina în perioada sovietică. Lung de 24 de metri, poate zbura la o viteză de croazieră de 440 km / h.