Alexander Lukashenko/ sursa: wikipedia

Președintele Alexander Lukașenko nu este președintele legitim al Belarusului, a declarat joi Uniunea Europeană, spunând că depunerea sa bruscă de jurământ a avut loc miercuri împotriva voinței poporului, anunță CNN.

Ceremonia a accelerat planurile UE de boicotare a lui Lukașenko în urma alegerilor disputate din 9 august, deoarece Parlamentul European a decis mai devreme să nu-l recunoască pe liderul veteran din noiembrie, când mandatul său de președinte urma să se încheie.

„Așa-numita„ inaugurare ”… și noul mandat revendicat de Alexander Lukașenko nu au nici o legitimitate democratică”, au declarat cele 27 de state ale UE într-un comunicat.

„Această„ inaugurare ”contrazice direct voința unor părți mari ale populației din Belarus, exprimată în numeroase proteste fără precedent și pașnice de după alegeri și servește doar pentru a aprofunda criza politică din Belarus.”

UE, un mare donator financiar către Belarus, a mai spus că „își revizuiește relațiile” cu țara, ceea ce înseamnă că blocul va încerca să întrerupă finanțarea directă către guvernul lui Lukașenko, canalizând în schimb fondurile către grupurile de ajutor și spitale.

Înainte de alegeri, UE s-a angajat să cheltuiască 135 de milioane de euro pentru proiecte în Belarus și a promis, de asemenea, 53 de milioane de euro pentru lupta împotriva pandemiei COVID-19.

Liderul opoziției Svetlana Tikhanovskaya a discutat luni cu miniștrii de externe ai UE la Bruxelles despre cum să ocolească administrația de stat pentru a sprijini medicii și spitalele.

„Am cerut Europei să nu sprijine financiar regimul. Toți banii pe care domnul Lukașenko îi poate obține acum nu vor merge în sprijinul poporului din Belarus, ci vor merge pentru aceste represiuni”, a declarat ea reporterilor, referindu-se la represiunea pro-democrație.