Tensiuni China vs SUA
Tensiuni China vs SUA

Un bărbat din Singapore a pledat vinovat în SUA în fața acuzației că a lucrat ca agent al Chinei, într-un incident apărut pe fondul tensiunilor din ce în ce mai mari între Washington și Beijing, scrie BBC.

Jun Wei Yeo a fost acuzat de utilizarea consultanței sale politice în America ca acoperire pentru a colecta informații pentru serviciile chineze, spun oficialii americani.

Separat, SUA a declarat că un cercetător chinez acuzat că și-a ascuns legăturile cu armata Chinei a fost reținut.

China a dispus mai devreme închiderea consulatului american din Chengdu.

Mișcarea de a închide misiunea diplomatică în orașul de sud-vest a fost ca răspuns la închiderea consulatului Chinei la Houston din SUA.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că decizia a fost luată pentru că China „fură” proprietatea intelectuală.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a răspuns spunând că mișcarea SUA se bazează pe „o grămadă de minciuni anti-chineze”.

Cele 72 de ore pentru ca diplomații chinezi să părăsească consulatul din Houston au expirat vineri la ora 16:00. Astfel, reporterii au văzut că oficiali americani forțează o ușă pentru a intra în incintă. Personalul în uniformă al Biroului de Securitate Diplomatică al Departamentului de Stat din SUA a ocupat funcția de pază a intrării.