tiranozaur
Tiranozaur (sursa foto: Geograph)

STAN T-rex, numit după paleontologul care i-a descoperit oasele pentru prima dată, a umblat pe Pământ în urmă cu aproximativ 67 de milioane de ani. Acum, scheletul său va fi scos la licitație pentru o sumă cuprinsă între 6 și 8 milioane de dolari, potrivit CNN

Scheletul de Tiranozaur va fi expus la filiala casei de licitații britanice Christie’s din New York, înainte de licitația programată pe 6 octombrie.

În ultimele două decenii, STAN a fost studiat la Black Hills Institute din Dakota de Sud, iar paleontologii au produs zeci de lucrări și studii ca rezultat.

Având o înălțime de 13 picioare și o lungime de 40 de picioare, incluzând coada sa, STAN este alcătuit din 188 de oase, făcându-l unul dintre cele mai mari și mai complete schelete de Tiranozaur din lume.

Primul dintre oasele sale a fost găsit în formațiunea Hell Creek care acoperă părți din Montana, Dakota de Nord și de Sud și Wyoming în 1987, de către Stan Sacrison, un paleontolog amator.

Inițial identificate greșit ca oase de Triceratops, oasele au rămas neatinse până în 1992, când paleontologii și-au dat seama de adevărata lor origine.

Apoi a fost nevoie de mai mult de 30.000 de ore de muncă manuală pentru excavarea și refacerea scheletului.

Cercetătorii au descoperit atunci că STAN a supraviețuit după ce a avut gâtul rupt în timpul vieții, după care două dintre vertebrele sale s-au contopit. Există, de asemenea, semne de răni în craniu și la nivelul unei coaste, răni care ar fi putut fi cauzate de un alt Tiranozaur.

STAN ar fi cântărit 7-8 tone, ceea ce este cam de două ori mai mult decât elefantul african de azi. Cei mai lungi dinți ai săi măsoară peste 27 de cm.

Un nou dinozaur descoperit

În august, o nouă specie de dinozaur strâns legată de Tyrannosaurus rex a fost descoperită în Anglia.

Dinozaurul ar fi măsurat aproximativ 4 metri lungime și este un tip de teropod, un grup de carnivore care de obicei mergeau pe două picioare în loc de patru.

A trăit în perioada Cretacicului, în urmă cu aproximativ 115 milioane de ani, potrivit paleontologilor de la Universitatea din Southampton, care au petrecut luni de zile studiind patru oase care au fost găsite anul trecut pe Insula Wight, în largul coastei de sud a Angliei.