Doar cateva minute ne-au separat luni 11 mai de o escaladare suplimentara a tensiunii diplomatice dintre SUA si China, intr-o perioada si asa foarte rece, pe fondul acuzatiilor din criza Covid. Treapta principala a unei rachete CZ 5B, lansata de China pe 5 mai, a reintrat necontrolat in atmosfera si dupa ce a trecut pe deasupra orasului New York (15:23 UTC) s-a prabusit in bucati pe coasta de vest a Africii (15:33 UTC), potrivit Space Alliance.

Din norul de deseuri, cele mai multe parti care au supravietuit arderii in atmosfera se pare ca au cazut in apa, insa presa locala a relatat ca unele au calatorit mai departe in sud, cazand la sol in regiuni rurale din Coasta de Fildes.

Printre ele si o bucata lunga de tubulatura, unul dintre cele mai mari obiecte care au cazut vreodata inapoi.Din fericire nu au fost victime umane. Insa nu putem sa nu ne intrebam cum ar fi fost daca reintrarea s-ar fi produs cu 10 minute mai devreme, exact deasupra orasului New York?

Trebuie sa spunem ca treapta aceasta a rachetei era un cilindru de 30m lungime, cu diametrul de 5m si greutatea de 17.8 tone. Mult mai mare fata de laboratorul Tiangong 1 (8.5 tone si o lungime de 10.4 m) deorbitat deasemenea necontrolat de China in 2018, insa departe de statia spatiala Mir, care detine recordul obiectelor deorbitate cu cele 120 de tone ale sale.

Poate exemplul cel mai bun aici este satelitul indian IRNSS 1H, care in urma lansarii de pe 31 august 2017 a ramas captiv in interiorul conului protector al rachetei sale, deasemenea o componenta foarte aerodinamica si a reusit sa supravietuiasca pe orbita Pamantului 1.5 ani (pana pe 2 martie 2019), potrivit Space Alliance.