Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius (sursă foto: Facebook)

Celebrul violonist român Alexandru Tomescu va concerta la sfârșitul aceste săptămâni la Cluj. Muzicianul interpretează pe una dintre ultimele zece viori Stradivarius rămase în lume.

Concertul va avea loc în Piața Unirii din Cluj, iar toate normele de distanțare socială vor fi respectate. Spectatorii vor asista la concert stând așezați pe scaune individuale, poziționate la 2 metri unele față de celelalte. Evenimentul este organizat de /FORM, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Viorile Stradivarius au fost făurite de Antonio Stradivari, un cunoscut lutier italian din secolele XVII-XVIII. Acesta a construit 1.100 instrumente din care circa 600 au rămas cunoscute astăzi. Instrumentele sale sunt, pe lângă sunetul deosebit și rareori egalat, o investiție financiară foarte bună. În ultimii 40 de ani prețul instrumentelor semnate Stradivarius a crescut de peste 200 de ori, ajungându-se astăzi a fi estimate la 5-6 milioane de Euro per instrument, iar prețul lor este în creștere.

Vioara Stradivarius Elder-Voicu face parte din Patrimoniul Național și este una dintre cele mai bine conservate instrumente dintre ultimele 10 rămase în lume. Pentru virtuozitatea sa, statul român i-a acordat lui Alexandru Tomescu dreptul de a folosi instrumentul care s-a aflat anterior în posesia muzicianului Ion Voicu.