barack, michelle, obama
Barack și Michelle Obama (sursa foto: Wikimedia Commons)

Barack şi Michelle Obama sunt, conform unei anchete realizate de institutul de sondare a opiniei publice YouGov publicat vineri, cele mai admirate personalităţi din lume, informează DPA citat de Agerpres.

Este pentru prima dată când fostul preşedinte american ajunge pe prima poziţie în topul celor mai admiraţi bărbaţi din lume de când a fost lansată iniţiativa, în 2014.

Fondatorul Microsoft,  Bill Gates, este acum pe a doua poziţie în topul celor mai admiraţi bărbaţi. Anul trecut, el a ocupat prima poziție a topului.

Preşedintele chinez Xi Jinping se situează pe surprinzătoarea poziţie a treia, conform rezultatelor sondajului de opinie.

Cea mai admirată femeie din lume rămâne Michelle Obama, pe locul doi fiind actriţa Angelina Jolie, iar pe locul trei, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Anul trecut, prezentatoarea americană de televiziune Oprah Winfrey se afla pe poziţia a doua, urmată de Angelina Jolie pe locul al treilea.

La sondajul YouGov au luat parte 45.000 de persoane din 42 de ţări într-un proces în două etape.

În prima, participanţii au fost întrebaţi deschis ce bărbaţi şi femei admiră. Din respectivele nume, au fost făcute două liste, cu cele mai frecvente 20 de nume de bărbaţi şi femei menţionate, iar listele pe ţări au fost suplimentate cu personalităţi faimoase la nivel regional.

Apoi, din mai şi până în septembrie în anul curent, oamenii au fost întrebaţi pe cine admiră mult (cu mai multe opţiuni posibile) şi pe cine admiră cel mai mult (cu o singură alegere posibilă). Din aceasta, au fost calculate procente, pe baza cărora au fost stabilite clasamentele, conform YouGov.