șoarece, erou, mine, terestre
Șoarecele erou care ”vânează” mine terestre (sursa foto: PDSA / Youtube)

Pare o știre ireală dar este cât se poate de adevărată. Un șobolan din Cambodgia a fost  premiat de o organizație de caritate pentru salvarea de vieți. Șobolanul este ”specializat” în detectare minelor terestre, potrivit CNN.

Magawa, un șobolan gigant african, a primit o medalie de aur de către organizația de caritate veterinară britanică People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) pentru munca sa de detectare a minelor de teren nedetonate din Cambodgia.

Zeci de ani de conflict au lăsat țara din Asia de Sud-Est plină de milioane de mine terestre, muniție neexplodată și alte resturi explozive de război care încă omoară sau rănesc zeci de oameni în fiecare an.

Cambodgia, cu ajutorul altor țări, a petrecut ani de zile curățând încet pământul de explozivi, dar este o muncă dificilă și periculoasă. Aici intervine Magawa și îi ajută.

Magawa a fost instruit de organizația neguvernamentală APOPO (în traducere, dezvoltarea produselor pentru detectarea minelor terestre).

Organizația, care a fost înființată în Belgia și are sediul central în Tanzania, antrenează șobolani precum Magawa pentru a detecta mirosul substanțelor chimice explozive utilizate în minele terestre și pentru a le arăta către manipulatorii lor.

Magawa este mai mare decât șobolanul mediu de companie, dar totuși suficient de ușor pentru a nu declanșa niciodată o mină terestră mergând deasupra ei, așa cum ar putea să facă minatorii umani.

În șapte ani, el a descoperit 39 de mine terestre și 28 de articole de muniție neexplodate, ajutând la curățarea a peste 141.000 de metri pătrați de teren, potrivit PDSA, făcându-l cel mai bun șobolan de acest gen.

Medalia de Aur PDSA, care face parte din programul organizației ”Animal Awards”, este „cea mai înaltă onoare pentru vitejia remarcabilă a animalelor și dedicarea excepțională în viața civilă”, potrivit site-ului său web. Medalia a fost special creată, de data aceasta, pentru a-i sta la gât micuțului erou.