Pandemia de coronavirus a lovit puternic și în industria viticolă din Franța. Cantităţile uriaşe de vin  care nu au putut fi vândute (atât pe piața înternă cât și la export)  vor fi folosite pentru fabricarea dezinfectantului pentru mâini, transmite BBC. Toți producătorii vor primi compensații financiare, care vor fi mai mari pentru vinurile de origine controlată din regiuni precum Bordeaux sau Burgundia.

De altfel, și viticultorii italieni au cerut autorităților să poată folosi vinul care a rămas nevândut pentru a produce gel de dezinfectare pentru mâini. Ei au spus că momentul culesului viilor 2020 se apropie, iar majoritatea butoaielor din pivnițe sunt încă pline, fapt care prezintă o problemă de spațiu și de strategie.

În țările afectate de coronavirus, vânzarile de vinuri au scăzut dramatic odată cu închiderea restaurantelor şi anularea evenimentelor. În România, cramele pariază pe comerțul și degustările online. Totuși, producătorii viticoli speră ca pandemia să fie și un semnal de alarmă pentru autorități în sprijinirea acestui sector, care ne situează pe locul 13 mondial la producția de vinuri.