Lansare sateliti Haiyang 1

A patra platforma a clasei de sateliti Haiyang 1 a fost lansata ieri, 10 iunie din China. La fel ca si precedentele zboruri (din 2002, 2007 si 2018) si acesta a avut loc tot de la baza spatiala Taiyuan, potrivit Space Alliance.

Racheta CZ 2C a ridicat intr-o orbita polara cu altitudinea de 775 km, satelitul Haiyang 1D construit de DFH Satellite Co. Ltd.

Asa cum spune si numele, satelitul este adresat studiului oceanelor: masuratori ale temperaturii la suprafata, identificarea modificarilor din apropierea regiunilor costiere, cresterea nivelului de clorofila din apa etc.

Satelitii din programul Haiyang, operati de National Satellite Ocean Application Service, se impart in doua clase, 1 si 2, ambele destinate studierii oceanelor, dar echipate cu instrumente diferite.

HY 1 folosesc patru instrumente destinate oceanografiei – COCTS (China Ocean Colour & Temperature Scanner), CZI (Coastal Zone Imager), un observator in banda UV si un spectrometru, dar si un sistem de tip AIS pentru monitorizarea traficului naval.

HY 2, avand la bord un altimetru radar ce foloseste atat banda C cat si Ku, un scatterometer si un scaner lucrand la lungimea microundelor, sunt capabili sa monitorizeze suprafata oceanelor (curentii de aer, inaltimea valurilor sau temperatura).