container
Containere (sursa foto: Flickr)

Sri Lanka a început să livreze 242 de containere de deșeuri periculoase, inclusiv părți corporale de la morminte, înapoi în Marea Britanie după o luptă de doi ani în justiție a unui observator pentru mediu cu statele bogate, au declarat sâmbătă oficiali citați de Daily Mail și AFP.

În ultimii ani, mai multe țări asiatice au început să lupte împotriva ”ploii” de deșeuri internaționale din partea națiunilor mai bogate și au început să întoarcă înapoi transporturile nedorite de gunoi în timp ce luptă împotriva transformării lor în ”coșurile de gunoi ale lumii”.

Primele 20 de containere de deșeuri medicale, care includeau părți ale corpului de la decedați, au fost încărcate vineri pe MV Texas Triumph și alte 65 vor fi trimise în decurs de o săptămână, a spus oficialii.

„Soldul va fi expediat imediat ce o altă navă este disponibilă”.

Curtea de apel din Sri Lanka, în urmă cu două săptămâni, a dispus repatrierea deșeurilor biologice din spitale și a tonelor de deșeuri din plastic importate, încălcând reglementările locale și internaționale de transport maritim.

Importurile au sosit între septembrie 2017 și ianuarie 2018, iar Centrul de Justiție pentru Mediu (CEJ) a solicitat instanțelor să fie respins.

Vama nu a dezvăluit tipul de deșeuri, dar oficialii au spus că includ cârpe, bandaje și părți ale corpului de la cadavre.

În septembrie, 260 de tone de deșeuri separate în alte 21 de containere au fost trimise înapoi după ce Marea Britanie a fost de acord să le ia înapoi.

Autoritățile locale au descoperit noile deșeuri după ce au fost demarate acțiunile legale împotriva celor 242 de containere deținute în portul Colombo și o zonă de liber schimb în apropierea capitalei.

Vama din Sri Lanka a susținut că toate containerele au fost aduse în țară cu încălcarea legislației internaționale care reglementează transportul de deșeuri periculoase, inclusiv materiale plastice.

Anul trecut, o anchetă din Sri Lanka privind aproape 3.000 de tone de deșeuri periculoase importate ilegal a constatat că importatorul a retras aproximativ 180 de tone în India și Dubai în 2017 și 2018.

Pe lângă Sri Lanka, Filipine, Indonezia și Malaezia au returnat, de asemenea, sute de containere de deșeuri înapoi în țările lor de origine.