Covor alge litoralul românesc (sursa: Lucian Bola / Facebook)

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea au curățat azi-noapte plajele după o invazie uriașă de alge, dar dimineață, la malul mării, era din nou format un alt covor verde de alge aduse din larg.

Bogdan Bola, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea, a declarat la Digi24 că fenomenul se întâmplă de mai multe săptămâni, dar intensitatea de ieri a fost una deosebită.

„Aceste depozite de alge se colectează zilnic, dar de ieri, la prânz, a ieșit o maree de alge la țărm, curenții din mare și-au schimbat direcția și au adus la mal toate algele din larg”, susține Bola.

Specialiștii nu s-au mai confruntat cu o așa problemă de peste 10 ani.

Conform lui Bola, Fenomenul se manifestă așa din cauza iernii blânde care a fost și a temperaturilor foarte ridicate din aer și apă. Având în vedere aceste temperaturi, specialiștii sunt de părere că cantitățile vor fi din ce în ce mai mari.

Nu există o altă soluție decât curățarea plajelor pentru că montarea unor plase care să le blocheze nu ar fi eficientă, explică directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea. Acest lucru se datorează faptului că, la Marea Neagră, curenții nu sunt de suprafață, așa că algele care se rup în timpul furtunilor și sunt aduse târâș pe fundul mării, până la mal, nevenind la suprafață.