Lup în zonă locuită (sursa: Flickr)

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis joi că dacă un lup, specie protejată, iese din habitatul său natural și ajunge într-o zonă locuită de oameni, el continuă să fie protejat de legislația UE, scrie AFP, citat de Agerpres

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)  a fost sesizată după ce, în anul 2016, personalul unei asociaţii de protecţie a animalelor, însoţit de un medic veterinar, a efectuat capturarea şi transportul, fără autorizaţie prealabilă, al unui lup care invada deseori gospodăria unui localnic dintr-un sat românesc situat între două mari situri protejate.

Transportul lupului capturat către o rezervaţie naturală nu s-a petrecut însă conform aşteptărilor şi acesta a reuşit să fugă în pădurea învecinată. A fost formulată o plângere penală pentru infracţiuni legate de capturarea şi de transportul în condiţii necorespunzătoare.

Curtea susține că, în ceea ce priveşte speciile de animale protejate, noţiunea de „arie de extindere naturală” este mai vastă decât spaţiul geografic care prezintă elementele fizice sau biologice esenţiale pentru viaţa şi reproducerea lor şi corespunde astfel spaţiului geografic pe care specia de faună în cauză îl frecventează sau în care se extinde potrivit comportamentului său natural”.

Capturarea şi transportul unui lup găsit într-un sat nu pot fi justificate decât dacă fac obiectul unei derogări adoptate de autoritatea naţională competentă, se arată în motivarea curții.