Pompierul salvator cu copiii în brațe (sursa: Facebook / Marcel Vela)

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a postat pe Facebook un mesaj prin care povestește modul în care un pompier a salvat o familie după o viitură, într-o comună din Bistrița-Năsăud. Conform spuselor ministrului, bărbatul ar fi ieșit cu doi copii de vârstă mică în brațe, pentru a-i duce într-un loc sigur, casa fiindu-le afectată de o viitură puternică. 

Ciprian este numele pompierului salvator care, ieșit de doar câteva ore dintr-o tură epuizantă de 24 de ore, a fost chemat de șef înapoi la muncă, pentru a slava vieți. Acesta nu a ezitat atunci când a fost trimis în comuna Rodna, pentru a salva vieți.

Cu o experiență de peste 14 ani în salvare de persoane și cu câteva mii de intervenții la activ, Ciprian a reușit salvarea a 6 persoane, toate blocate într-o casă. În casă se aflau și 2 copii de vârstă mică, pe care pompierul i-a scos pe brațe din casă, pentru a fi sigur că nu li se întâmplă nimic.

Pompierii salvatori din cadrul ISU Bistrița-Năsăud au salvat câteva zeci de persoane și animale, misiunea soldându-se cu succes.

Redăm mai jos mesajul integral al lui Marcel Vela:

„Ciprian ieșise dintr-o tură extenuantă de 24 de ore, în care, alături de colegii săi, au intervenit să îi salveze pe cei năpăstuiți de inundații.

După doar câteva ore, a fost trezit din somn de către comandantul unității.

-Ciprian, trebuie să mergem urgent în localitatea Rodna. S-a produs o viitură puternică, iar mai multe familii sunt blocate în case. Apa crește foarte repede și dacă nu intervenim repede se poate produce o nenorocire. Am alertat toată unitatea…
În mai puțin de 30 de minute, zeci de pompieri salvatori erau adunați în zona afectată, iar comandatul i-a împărțit în mai multe echipe. Viitura creștea în intensitate, iar mulți oameni erau prinși în case.
– Avem o casă în care sunt blocate 6 persoane. Doi sunt copii extrem de mici. Aveți mare grijă, trebuie să-i scoatem pe toți teferi de acolo.

Ciprian, cu o experiență de peste 14 ani în salvare de persoane și cu câteva mii de intervenții la activ, știa exact ce are de făcut.
Ajunși la fața locului în doar câteva minute, și-au dat seama că intervenția trebuia să fie foarte rapidă, dar și cu foarte mare atenție. Casa de vis-a-vis era pe punctul de prăbușire, iar apa creștea.
Ciprian s-a legat cu cordelina, a traversat curtea și a pătruns în casă. Acolo se aflau un bărbat, 3 femei și cei doi copii. Un pui de om de doar câteva luni și sora sa de doi ani. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să-i calmeze.
– Stați liniștiți că totul va fi în regulă. Veți ieși împreună cu mine, dar nu vreau sa vă panicați. Trebuie să fim foarte atenți. Curentul este foarte puternic și orice clipă de neatenție ne poate pune în primejdie. Pe copii îi voi purta eu în brațe, e mai sigur așa. Am doi copii acasă și știu ce înseamnă grija părintească!

Intervenția a fost una extrem de dificilă, dar din fericire Ciprian, alături de colegii săi salvatori, au reușit să îi ducă pe toți în siguranță.

În total, în localitatea Rodna, pompierii salvatori din cadrul ISU Bistrița-Năsăud au salvat în doar câteva ore câteva zeci de persoane și animale.

A fost o misiune pe deplin reușită.

La miezul nopții, Ciprian a fugit spre casă, la familia sa, dar a fost informat că e posibil ca în zona unde locuiește să se producă altă viitura. Din fericire, nu s-a produs ceva similar ca în Rodna.

Astăzi se afla din nou la datorie. Deși era liber, s-a alăturat colegilor pentru a interveni în alte localități afectate de această nenorocire.

Aceștia sunt eroii zilelor noastre. Sunt cei care salvează vieți și intervin acolo unde nu mai este nici o speranță.

Cu siguranță, putem spune că cei care salvează o viață, salvează o lume întreagă”.