sursa: Youtube

Gigantul minier Rio Tinto și-a prezentat scuzele după ce a dinamitat un sit indigen din Australia, vechi de 46.000 de ani. Rio Tinto avea în vedere extinderea unei mine de fier, conform Digi24 citat de CNN. 

Situl era situat în regiunea Pilbara, din vestul Australiei. Acesta era format din două sisteme de peșteri care conțineau artefacte vechi de zeci de mii de ani.

Pietre de măcinat, o unealtă ascuțită din os și o șuviță împletită veche de 4.000 de ani sunt câteva dintre cele aproape 7.000 de obiecte descoperite în situl arheologic.

Situl a fost dinamitat în 24 mai, în ciuda unei dispute care a durat șapte cu popoarele aborigene Puutu Kunti Kurrama și Pinikura. 

Rio Tinto are operațiuni ample în Australia, iar minele de fier reprezintă mai mult de jumătate din veniturile companiei.

Chris Salisbury, directorului executiv al Rio Tinto, a declarat că le pare rău pentru suferința prvocată și încerca să continue relația cu popoarele aborigene. 

Ministrul Federal australian al Afacerilor Indigene, Ken Wyatt, a declarat că evenimentul nu ar fi trebuit să se întâmple și că a vorbit personal cu proprietarii tradiționali ai terenului.

Fostul prim-ministru Kevin Rudd a declarat că ceea ce a făcut Rio Tinto este „un jaf” la adresa australienilor.