Topirea ghetii in Arctica
Artica / sursa: pixabay

Oamenii de știință cred că au identificat aerul cel mai curat din lume, lipsit de particule cauzate de activitatea umană, situat peste Oceanul de Sud, care înconjoară Antarctica, potrivit CNN.

Într-un prim-studiu de acest fel al compoziției bioaerosolului din Oceanul de Sud, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Colorado au identificat o regiune atmosferică care rămâne neschimbată de activitatea umană.

Vremea și clima sunt strâns legate, conectând fiecare parte a lumii cu alte regiuni. Pe măsură ce climă se schimbă rapid din cauza activității umane, cercetătorii se luptă să găsească un colț al Pământului neafectat de oameni.

Cu toate acestea, profesoara Sonia Kreidenweis și echipa să bănuiau că aerul de peste Oceanul de Sud ar fi cel mai puțin afectat de oameni și de praf de pe continentele lumii.

S-a descoperit că aerul stratului de frontieră, care hrănește norii inferiori peste Oceanul de Sud, este lipsit de particule de aerosoli produse de activitatea umană – inclusiv arderea combustibililor fosili, plantarea anumitor culturi, producția de îngrășăminte și eliminarea apelor uzate – sau transportate din regiuni din întreaga lume.