giboni
Giboni (sursa foto: Pixabay)

Gibonul este primata aflată în cel mai mare pericol de dispariție de pe Pământ, fiind doar 30 de exemplare în toată lumea. Acestor animale le este din ce în e mai greu, dat fiind faptul că ele aveau un fel de frânghii cu ajutorul cărora se deplasau la celelalte exemplare ale speciei, scrie BBC

Balansarea prin vârfurile copacilor vine în mod natural pentru giboni. Dar acest lucru este dificil după ce o alunecare de teren a rupt un spațiu uriaș în pădure, ceea ce face dificilă găsirea mâncării sau întâlnirea cu alte exemplare.

Pentru cea mai rară primată din lume, există acum o soluție temporară: un pod de frânghie care reconectează copacii.

Primatul trăiește numai în pădurile insulei Hainan din China. Gibonul este primatul cel mai amenințat de dispariție de pe Pământ, mai rămânând doar 30 de exemplare peste tot în lume.

Toate cele nouă exemplare din grup ajutate de oamenii de știință au stăpânit podul de frânghie, cu excepția unui mascul adult, care a făcut un salt puternic de la un copac la altul, uneori însoțiți de tovarășii mai atletici.

Oamenii de știință din domeniul conservării spun că structura lungă de 18 metri ar putea fi o linie de salvare esențială pentru speciile pe cale de dispariție, în timp ce pădurile sunt redate la gloria lor de odinioară.

S-a văzut că un număr mic de primate, inclusiv orangutanul, folosesc poduri artificiale de frânghie. Dar aceasta este prima dată când Hainan Gibbon a învățat corzile.

Un program de conservare condus de Ferma Kadoorie și Grădina Botanică din Hong Kong încearcă să salveze specia de la dispariție.

Dr. Bosco Chan spune că podul de frânghie ar trebui să contribuie la creșterea numărului de exemplare. „Când am început să lucrăm la specie, în 2003, am putut găsi doar două grupuri cu un total de 13 exemplare care mai rămăseseră în întreaga lume”, a declarat el pentru BBC.

„Populația de giboni s-a recuperat treptat, cu un al treilea și al patrulea grup de familie format în 2011 și, respectiv, 2015. La începutul anului 2020, am confirmat formarea celui de-al cincilea grup, iar populația mondială a revenit la peste 30 de indivizi. Aceasta arată că specia se recuperează încet și ar trebui să avem speranță”, a completat Chan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugăm lasă un comentariu!
Numele tău