Rusia a cerut vineri o verificare completă a infrastructurii sale construite pe permafrost, strat al solului fragilizat de schimbările climatice. Cererea a fost făcută după ce scurgerea unui rezervor de carburant a generat o gravă poluare a Oceanului Arctic, transmite AFP.

Vineri, la o săptămână după accident, autoritățile rusești au anunțat într-un final oprirea răspândirii hidrocarburilor care s-au deversat în special în râul Ambarnaia. Este vorba de cea mai gravă catastrofă climatică de acest gen din regiune, ce poate fi văzută din spațiu.

Pentru a evita repetarea unui astfel de incident, autoritățile au ordonat o „verificare completă” pe întreg teritoriul Rusiei a „infrasructurii periculoase situate în zone în care se suspectează topirea permafrostului”, stratul de profunzime al solului, care de obicei este înghețat pe parcursul anului în zonele arctice și siberiene.

Pe 29 mai, un rezervor cu motorină al unei centrale termice ce aparține de exploatatorul minier Norilsk Nickel s-a spart în aproprierea orașului arctic Norilsk, provocând o scurgere de 15.000 de tone de hidrocarburi ce au ajuns în cursul apelor din apropriere și 6.000 de tone care s-au răspândit pe terenul din împrejurimi.