sursa: Pixabay
Defrișări (Pixabay)

Update: Protestul organizat la Sebeș împotriva tăierii abuzive de lemn a strâns zeci de participanți. Organizatorii manifestației, Partidul Alianța pentru Unirea Românilor, au postat pe pagina oficială de Facebook un material video filmat în timpul protestului, în care protestatarii conduc în jurul fabricii, claxonând continuu.

Video disponibil aici.

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) organizează sâmbătă un protest legal, sâmbătă, la fabricile austriece de la Sebeș. AUR a luat această decizie în urma cantității mari de lemne care a fost tăiată din pădurile României în timpul stării de urgență. 

Protestul va avea loc sâmbătă la ora 12:00, iar pentru a păstra distanțarea socială, protestatarii nu vor coborî din mașini.

A.U.R. susține că trebuie oprite exploatările la scară industrială de către companii din alte state membre UE. În același timp, trebuie protejate comunitățile locale și întreprinderile mici și mijlocii care folosesc lemnul ca sursă principală de combustibil sau materie primă.  A.U.R. solicită și sancționarea grupurilor mafiote organizate care taie ilegal lemnul.

Firma austriacă Kronospan utilizează formaldehidă în procesul de producție a plăcilor de PAL, procedeu industrial poluant și nociv pentru sănătatea oamenilor din arealul fabricilor. Acest procedeu tehnic a fost interzis în alte țări din Uniunea Europeană, inclusiv în Austria.

În ultimele două luni, Partidul A.U.R. a primit numeroase informații și semnale de la cetățeni din toate regiunile României cu privire la tăierile și transporturile de bușteni disproporționat de mari comparativ cu perioada anterioară. Până acum, ministrul Mediului și premierul României au bagatelizat problema și au încercat să evite dezbaterea publică, ducând subiectul în derizoriu. Dacă starea de alertă cu privire la Sars-Cov-2 este temporară, starea de alertă civică față de hoție, ilegalități, nedreptăți și exploatarea sălbatică a pădurilor României trebuie să fie permanentă”, a declarat George Simion, copreședinte A.U.R.