eoliene, green energy
Eoliene (sursa: terra pixel)

Stele membre UE continuă să fie divizate cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și nivelul la care ar trebui să ajungă în următorii 10 ani. Polonia, Slovacia, Bulgaria, România, Cehia şi Ungaria ezită să se angajeze că vor opera reduceri mai mari, transmit știrile Digi 24.

UE şi-a luat angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% faţă de nivelurile din 1990, până în 2030, însă acest obiectiv trebuie revizuit.

Comisia Europeană va propune în septembrie o reducere a emisiilor pe teritoriul său, până în 2030, de 50 – 55%, în urma unei analize de impact.

După două zile de videoconferințe care s-au încheiat marţi, miniştrii europeni ai mediului nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la nivelul reducerii emisiilor.

Comisia doreşte să lanseze un fond de 40 de miliarde de euro pentru a ajuta regiunile dependente de combustibili fosili să găsească soluţii alternative.

Polonia, Slovacia, Bulgaria, România, Cehia şi Ungaria au scris luni Comisiei Europene transmiţând că nu vor susţine un nou target de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până nu vor evalua studiul de impact făcut de Comisie.

„Am dori să evităm o situaţie în care să rămânem şi să ne întrebăm care sunt adevăratele costuri sociale, de mediu şi economice pentru noi toţi”, conform scrisorii, citate de Reuters.

Un oficial UE dintr-o ţără semnatară a scrisorii a declarat, sub anonimat, că un nou obiectiv de mediu nu este necesar, însă a adăugat că va lua o poziţie fermă abia după ce va examina studiul de impact.

Spania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Olanda, Austria şi Luxemburg susţin o reducere a emisiilor de cel puţin 55% până în 2030.