Bujorul de munte (sursa: Flickr)
Salvamont Argeș a transmis prin intermediul Facebook o postare acidă în care critica dur o femeie pozată în timp ce pleca cu o tufă de bujori de munte. Bujorul de munte este o plantă protejată prin lege, care crește doar în anumite condiții și nu se dezvoltă dacă este replantată.

 

Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș, a declarat la Digi24, cu privire la poză și postare, că  oamenii rup florile, iau tufele și le replantează acasă. Aceștia nu înțeleg că plantele nu se pot resădi, iar frunzele sunt oricum hepato-toxice.

Sănduloiu susține că în această perioadă bujor de munte inflorit, iar cu cu mașina se poatr ajunge deja la mari înălțimi, lucru care favorizează distrugerea plantelor protejate prin lege.

Șeful Salvamontului Argeș anunță că planta crește doar la altitudini de peste 1800 de metri cu climat polar. Ea crește foarte greu, iar dacă se rupe ramurile, anul viitor planta nu mai crește.

Sănduloiu trage un semnal de alarmă că pâlcurile cu bujori sunt mai puține de la an la an și crește ienupăr în locul lor.

Întrebat care este motivul pentru acest comportament, salvamontistul crede este vorba despre lipsa de educație. El a adăugat că poate fi considerată chiar infracțiune, dar nu a auzit de amenzi pentru că e greu dacă nu îi prinzi în flagrant.

Reamintim trogloditilor ca bujorul de munte e specie protejata si se iau amenzi grase la buget. In plus, NU se poate…

Publicată de Salvamont Argeș pe Duminică, 28 iunie 2020