Antarctica
Antarctica / sursa: wikipedia commons

O bucată mare de gheață s-a desprins de cea mai mare calotă din Arctica – 79N sau Nioghalvfjerdsfjorden – din nord-estul Groenlandei, potrivit BBC.

Secțiunea evacuată acoperă aproximativ 110 km pătrați; imaginile prin satelit arată că s-a sfărâmat în multe bucăți mici.

Pierderea este o dovadă suplimentară, spun oamenii de știință despre schimbările climatice rapide care au loc în Groenlanda.

„Atmosfera din această regiune s-a încălzit cu aproximativ 3C din 1980”, a spus dr. Jenny Turton.

„Și în 2019 și 2020, a înregistrat temperaturi record de vară”, a declarat pentru BBC News cercetătorul polar de la Universitatea Friedrich-Alexander din Germania.

Nioghalvfjerdsfjorden are aproximativ 80 km lungime și 20 km lățime și este capătul plutitor al pârâului de gheață din nord-estul Groenlandei – unde curge de pe uscat în ocean pentru a deveni flotant.

La marginea sa de vârf, ghețarul 79N se desparte în două, cu o ramură minoră care se întoarce direct spre nord. Această ramură sau afluent, numită Ghețarul Spalte, s-a dezintegrat acum.

Porțiunea de gheață a fost deja puternic fracturată în 2019; căldura din această vară a contrinuit la  ultima sa desfacere. Ghețarul Spalte a devenit o flotilă de aisberguri.

Urmărind cu atenție imaginile din satelit, iar temperaturile mai ridicate ale aerului înregistrate în regiune sunt evidente din numărul mare de iazuri topite care stau deasupra gheaței.

Prezența unei astfel de suprafețe lichide este adesea problematică pentru platformele de gheață. Dacă umple crevasele, le poate ajuta să se deschidă. Apa va merge în jos pe fisuri, conducându-le până la baza raftului într-un proces cunoscut sub numele de hidrofracturare. Acest lucru va slăbi calota glaciară.

Oceanografii au documentat, de asemenea, temperaturi mai mari ale mării, ceea ce înseamnă că gheața este aproape sigur topită și de jos.

„79N a devenit„ cea mai mare calotă de gheață din zona Arcticii ”abia destul de recent, după ce ghețarul Petermann din nord-vestul Groenlandei a pierdut multă suprafață în 2010 și 2012”, a explicat prof. Jason Box de la Geological Survey din Danemarca și Groenlanda (GEUS).

„Ceea ce face ca 79N să fie atât de important este modul în care este atașat la calota de gheață interioară și asta înseamnă că într-o zi – dacă clima se încălzește așa cum ne așteptăm – această regiune va deveni probabil unul dintre centrele majore de acțiune pentru deglaciațiunea Groenlandei. „