fibre, plastic
Fibre de plastic (sursa foto: Pikist)

Un studiu realizat în California a dezvăluit scara uimitoare a poluării cauzate de microfibrele de plastic din îmbrăcămintea sintetică – una dintre cele mai răspândite, dar în mare măsură invizibile, potrivit The Guardian

Raportul, ale cărui descoperiri au fost dezvăluite exclusiv de către Guardian, a constatat că în 2019 s-au eliberat în mediul natural al Californiei aproximativ 4.000 de tone metrice – sau 13,3 miliarde de fibre de plastic.

Fibrele de plastic, care au mai puțin de 5 mm lungime, sunt eliberate, în primul rând, atunci când ne spălăm pantalonii, blugii elastici și jachete din lână și pot intra cu ușurință în oceane și pe căile navigabile.

„Constatările nu au fost decât șocante”, a declarat Alexis Jackson, director de proiect în domeniul pescuitului la Nature Conservancy din California, care a comandat studiul la o echipă de cercetători de la Universitatea din California, Santa Barbara.

Studiul, pe care autorii îl descriu ca fiind primul de acest gen, nu a fost încă evaluat sau publicat.

Mulți consideră că poluarea din plastic a oceanului se realizează cu resturi mari, cum ar fi pungi, paie și sticle, dar, de fapt, majoritatea constau din particule minuscule care se acumulează în organisme mici. Mărimea lor le facilitează colectarea în orice, de la plante la plancton. Un studiu recent a constatat că 73% dintre peștii capturați la adâncimi mijlocii ale oceanului în Atlantic aveau microplastic în stomac.

Numărul – 13,3 miliarde – este dificil de conștientizat, astfel încât autorii studiului au făcut comparații mai reale: sunt de 130.000 de ori mai multe fibre decât sunt stele în galaxia Căii Lactee. Este, de asemenea, echivalentul a 80 m de plastic pentru rațe de cauciuc care poluează statul California în fiecare an.