pagube, uragan
Pagube după un uragan (US National Archives - GetArchive)

Numărul morților cauzate de ploile torențiale declanșate de furtuna Eta a explodat vineri, în timp ce soldații guatemalezi au ajuns într-un sat de munte, unde aproximativ 100 de oameni au fost uciși de o alunecare de teren, adăugându-se la alte zeci de morți din America Centrală și Mexic, potrivit Reuters

Mulți dintre cei care și-au pierdut viața în satul Queja din regiunea centrală guatemaleană Alta Verapaz au fost îngropați în casele lor după ce alunecările de noroi au înghițit aproximativ 150 de case, a spus purtătorul de cuvânt al armatei, Ruben Tellez.

Frontul meteorologic devastator a adus distrugeri și în Panama, Honduras și Mexic, care au înregistrat peste 50 de decese legate de inundații.

Inundații devastatoare

Una dintre cele mai înverșunate furtuni care a lovit America Centrală în ultimii ani, Eta a aruncat vineri mai multe ploi torențiale pe zone din America Centrală. Centrul Național al Uraganelor (NHC) din SUA a avertizat că „inundațiile catastrofale” din regiune vor continua.

Operațiunile de evacuare în Honduras și Guatemala au fost încetinite de drumurile și podurile distruse, forțând autoritățile să aducă armata și să folosească elicoptere și bărci cu motor pentru a salva oamenii blocați pe casele lor.

Dincolo de granița din Guatemala, în statul mexican Chiapas, inundațiile au ucis 19 persoane, mulți măturați de râuri ale căror maluri s-au surpat, au spus autoritățile statului.

La nord de Chiapas, în statul Tabasco, potopurile au ucis încă două persoane, a spus guvernul federal.

În Honduras, inundațiile au ucis 23 de persoane și două sunt dispărute, a spus guvernul. Mulți au rămas prinși pe acoperișurile lor, a spus sistemul național de gestionare a riscurilor.

Impact regional

Vânturile puternice și ploile abundente au afectat mii de case din Honduras, Guatemala, Costa Rica și Nicaragua, al căror guvern nu a detaliat încă costul uman al furtunii.

Doi mineri au fost raportați uciși în Nicaragua, în timp ce în sudul Costa Ricăi o alunecare de teren a ucis o femeie costa-ricană și un bărbat american într-o casă. Alți opt, inclusiv cel puțin trei copii, au murit în urma inundațiilor în apropierea frontierei cu Costa Rica din provincia Chiriqui din Panama, au spus autoritățile.

În Honduras, aproximativ 16.000 de persoane au fost salvate în regiunea nordică Valle Sula, au spus autoritățile. Peste 5.000 de persoane au fost evacuate în Guatemala, au spus oficialii.

Vineri seară, Eta se afla în largul coastei Belize, în Caraibe, întorcându-se spre Cuba și Florida, a spus NHC.

Inundațiile rapide au fost posibile și în Jamaica, sud-estul Mexicului, Insulele Cayman și Cuba.

2 COMENTARII

Comments are closed.