(sursă foto: Wallpaperflare)

Persoanele care trăiesc în zone aflate în aproprierea habitatelor urșilor din România vor putea beneficia din partea Ministerului Mediului de unul dintre cele 1.000 de kituri complete de garduri electrice. Acestea pot fi instalate în jurul proprietăților, pentru a ține la distanță carnivorele mari, conform Agerpres.

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a lansat în dezbatere publică un program care va ajuta oamenii să țină la depărtare urșii, fără a afecta animalele. Sistemele vor ajunge la persoanele care locuiesc în județe unde se înregistrează atacuri repetate ale urșilor asupra gospodăriilor sau stânelor. Costul investiției este de 1,5 milioane de lei pentru anul 2020.

În mod concret, fiecare beneficiar va primi 2.000 de lei pentru instalarea întregului sistem care cuprinde generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir grad electric și altele. Persoanele care vor putea beneficia de program sunt cele care au domiciliul în județele: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.